Schoonmaaktips zodat jouw badkamer langer mooi blijft!

Wat is er nu fijner dan een heerlijk ruikende, frisse badkamer? Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je badkamer, goed onderhoud is hiervoor essentieel. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt om een badkamer mee schoon te maken. Het belangrijkste (we weten het allemaal, maar stoppen deze gedacht het liefst ver weg) is dat het schoonmaken van de badkamer minimaal één keer per week wordt gedaan met beleid én de juiste middelen. Om je op weg te helpen zetten we de belangrijkste schoonmaaktips voor je op een rijtje.

Behandeling van de kraan 

Kranen bepalen een groot deel van de uitstraling van jouw badkamer en moeten daarom mooi blijven. Niets is lelijker dan door kalk aangetaste kranen. Gebruik voor het reinigen géén schuursponsjes of schuurmiddel. Ook het gebruik van oplosmiddellen, reinigingsmiddelen met zuur, antikalk, schoonmaakazijn of andere reinigingsmiddelen met azijn raden wij af. Reinig je kraan met een klein beetje zeep en een vochtige doek. Kalkvlekken kun je voorkomen door je kraan na gebruik af te drogen. Ontstaan er toch kalkvlekken, verwijder deze dan bijvoorbeeld met GrohClean.

Witte voegen

Wanneer alle tegels blinken, heeft dit meteen effect op de gehele badkamer. Vooral bij witte tegels en lichte voegen in de badkamer is het schoonmaken erg effectief. Hoewel je op donkere kleuren het vuil minder goed ziet, mag je niet vergeten deze ook goed bij te houden. Het vereist wat inspanning, maar het beste resultaat krijg je met bleekmiddel en een oude tandenborstel. Breng met de tandenborstel het bleekmiddel aan op de voegen en laat een halfuur intrekken. Spoel daarna de voegen af met water en ze zijn schoner dan ooit!

Blinkende spiegels

Om te voorkomen dat je zwarte randen krijgt op je spiegel, reinig je de spiegel voornamelijk met een licht vochtige zachte doek zonder reinigingsmiddelen. Mocht er toch schoonmaakmiddel noodzakelijk zijn, breng dit dan nooit direct aan op de spiegel, maar op een zachte doek. Vermijd tijdens het reinigen contact met de zijkanten van de spiegel om directe aantasting van de spiegellaag te voorkomen. Gebruik voor de zijkanten uitsluitend een zachte, droge doek om af te stoffen.

(Whirlpool) baden

Ook bij baden geldt ter voorkoming van kalkaanslag: na gebruik het bad droog te wrijven. Kalk en vuilaanslag kan verwijderd worden met schoonmaakazijn. Voor het dagelijkse reinigen volstaat een gangbaar huishoudmiddel. Gebruik nooit schurende middelen. Goed schoonmaken en goed onderhoud van een whirlpoolbad is erg belangrijk. Het clean-systeem voert alle vuildelen zoals haren en zeep uit de leidingen weg. Met een speciale whirlpoolcleaner reinig je daarna zowel het bad zelf als de leidingen.

Glanzende douchewand

Misschien wel de meest eenvoudige oplossing voor een schone badkamer is de douchewand en tegels na het douchen naspoelen met koud water. Dit helpt kalk- en zeepaanslag te voorkomen. Om je douche er helemaal spik-en-span uit te laten zien droog je met een kleine wisser de glaswand (en tegels) na het douchen. Als kalk zich toch gaat vormen gebruik bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Gebruik nooit schurende, bijtende, zuurhoudende of alkalische onderhoudsmiddelen. Bij Versani vind je voor het dagelijkse onderhoud van je douche raamwissers en douchereinigers die kalk en roestaanslag moeiteloos verwijderen.

Frisse douchekop

Naast de douchewand is ook het schoonmaken van de douchekop belangrijk. Als je douchekop onder het kalk zit, wordt niet alleen de straal zwakker, maar ook het water vuiler. Voor het voorkomen van hardnekkige kalkaanslag, is de water(kalk)behandeling van NoCalc een goede oplossing. Ook schoonmaakazijn is uitstekend geschikt voor het behandelen van kalkaanslag. Het is naast een goed schoonmaakmiddel voor douchewanden of -deuren, ook perfect voor het schoonmaken van de douchekop. Laat de douchekop een paar uur in het schoonmaakazijn liggen en hij is weer zo goed als nieuw!

Blinkende tegels

Een onverwachts middel: wasverzachter. Voeg een scheut wasverzachter toe aan warm water en breng het met een doek aan op de tegels in de badkamer. Na tien minuten kun je de tegels afnemen met een doek. Ze blinken dan als nieuw! Wasverzachter is namelijk een goed middel om kalkaanslag en zeepresten te verwijderen.

Schitterende wastafel

Het schoonmaken van de wastafel hangt volledig af van het materiaal. Een rvs-wastafel kan gemakkelijk met schoonmaakazijn worden gereinigd, maar dat geldt niet voor een composiet, granieten of keramische wastafels. Deze kun je het beste schoonmaken met een milde allesreiniger of een scheutje afwasmiddel.

Onderhoud van RVS

RVS in de badkamer is erg mooi, maar kan slecht tegen kalk. Dagelijks reinigen is het beste. Gebruik geen agressieve, schurende of chemische middelen. Wil je toch reinigen, gebruik dan schoonmaakazijn of een speciaal reinigingsmiddel geschikt voor RVS. Let hierbij op dat je de RVS oppervlakten daarna goed afspoelt en droogmaakt.

(Kunst)steen en keramiek

Vermijd bij steen altijd zeep- of oliehoudende producten. Zij vormen een filter op de vloer, waardoor elke voetafdruk zichtbaar wordt. Gebruik een zacht reinigingsmiddel en spoel grondig na met schoon water. Versani levert Moeller producten voor het reinigen, beschermen en onderhouden van natuursteen, kunststeen en keramiek.

Er zijn dus een aantal schoonmaakmiddelen die perfect zijn om de badkamer mee schoon te maken. Maar het is af te raden agressieve middelen zoals antikalk en schuurmiddelen te gebruiken. Deze stoffen zijn vrijwel voor alle materialen schadelijk.

TIPS & TRICKS VAN VERSANI

Wat kan ik doen aan een kras in mijn acryl bad?
Acryl is een veelgebruikt materiaal voor douchebakken en baden en heeft de mooie eigenschap dat het oppervlak poriënvrij is. Hierdoor voelt acryl fijn aan en is het gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek (want vuil hecht zich nauwelijks aan dit poriënvrije oppervlak). Is er onverhoopt schade ontstaan tijdens het gebruik en zijn er krassen ontstaan in het acryl? Deze krassen kun je verwijderen middels autopolish en zeer fijn schuurpapier. Bij het herstellen van een kras kan gebruik gemaakt worden van zeer fijn waterproof schuurpapier om een kras voorzichtig weg te schuren. Door de plek daarna in te smeren met autopolish kan het oppervlak weer poriënvrij gemaakt worden.

Advies: bij schade (met een maximale doorsnede van ± 3 cm) raden wij de Villeroy & Boch reparatieset met vulmiddel aan. Een grote barst laat je liever op een professionele manier verwijderen. Dit kan Versani voor je regelen.

Waar moet ik op letten bij het monteren van een radiator om roestvorming te voorkomen?
Badkamerradiatoren zijn bedoeld om de badkamer te verwarmen en/of om handdoeken te verwarmen voor een behaaglijk gevoel. Als je de radiator tevens wilt gebruiken om handdoeken te drogen, dient er altijd een handdoekrek toegepast te worden. Een vochtige handdoek op een radiator zorgt er namelijk voor dat het lak van de radiator verstikt, wat uiteindelijk leidt tot roestvorming. Radiatoren die constant water ‘vangen’ – bijvoorbeeld doordat deze te dicht bij een douche geplaatst zijn of in een slecht geventileerde ruimte hangen – zullen op den duur ook roestproblemen veroorzaken.

Houd bij het plaatsen van een radiator rekening met onderstaande punten:

  • Plaatsing is niet toegestaan boven een bad met mogelijkheid tot douche, in een stortbad of vlak ernaast, in een zwembad (chloorlucht), in een sauna, te dicht bij een open douche.
  • Een radiator mag niet in rechtstreeks contact komen met waterstralen en/of zeepresten. Water met zeepresten werkt bijzonder corrosief.
  • Hang nooit vochtige handdoeken over een radiator.

Versani tip: Gebruik geen schuursponsje of schuurmiddel om een radiator te reinigen. Wanneer de laklaag beschadigd is, zal de radiator beginnen met roesten door het contact met de vochtige ruimte.

Hoe kan ik de levensduur van mijn thermostaatkraan verlengen?
Om het mechanisme van het thermo-element van je kraan soepel te houden, kun je het beste de temperatuurknop regelmatig verdraaien van koud naar heet. Dit verlengt de levensduur van je thermostaatkraan.

Mijn antraciet voeg vertoont lichte plekken. Wat is de oorzaak en is er wat aan te doen?
De oorzaak hiervan kan zijn dat de mengverhouding niet goed is, dit moet machinaal gedaan worden en niet te kort. Te veel water kan ook een reden zijn. Versani heeft een voegen kleurstof waarmee je de voegen kunt behandelen.

Na het uitwassen van de voegen is er toch een waas ontstaan en deze krijg ik niet weg. Zijn hier nog tips voor?
Dit kan inderdaad erg lastig zijn. Ververs het water tijdens het uitwassen regelmatig. Gebruik op het laatst een ruwe handdoek voor het laatste beetje voeg. Als het al teveel gedroogd is, ga dan met cement sluier aan de gang. Uiteraard verkrijgbaar bij Versani, net als heel veel schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Kijk wel uit met natuursteen! Lees altijd goed vooraf de gebruiksaanwijzing.

Wil je meer weten? We ontvangen je graag voor inspiratie en advies in de winkel. Wanneer wij advies geven, krijg je van ons een gratis 3D ontwerp met daarin aandacht voor je persoonlijke wensen én budget. We inspireren je met ons brede assortiment en vertellen je daarbij alles over de nieuwste ontwikkelingen en trends. Het gehele traject zal je dezelfde adviseur als contactpersoon houden, wel zo fijn.