Onderhoud

Een badkamer of keuken gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Het goed onderhouden ervan vereist aandacht, maar kan de levensduur met een flink aantal jaren verlengen. Iedere badkamer of keuken is anders en dat geldt ook voor het onderhoud. Keramische tegels of een natuursteen vloer. Een marmeren of een aanrechtblad van graniet. Het onderhoud vergt een andere aanpak en dan moet u wel weten wat te doen. De medewerkers van Versani geven u graag advies over het schoonmaken van verschillende materialen en producten, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw badkamer, keuken en toilet.

Onderhoud kraan

Kranen bepalen een groot deel van de uitstraling van uw badkamer. Daarom moeten ze mooi blijven. Niets is lelijker dan door kalk aangetaste kranen. Gebruik voor het reinigen van uw kranen géén schuursponsjes of schuurmiddel. Ook het gebruik van oplosmiddellen, reinigingsmiddelen met zuur, antikalk, schoonmaakazijn of andere reinigingsmiddelen met azijn raden wij af. Reinig uw kraan met een klein beetje zeep en een vochtige doek. Kalkvlekken kunt u voorkomen door uw kraan na gebruik af te drogen. Wanneer er toch kalkvlekken ontstaan, verwijder deze dan bijvoorbeeld met GrohClean, het milieuvriendelijke reinigingsmiddel van Grohe.

Onderhoud douchewand

Bij het onderhouden van douchewanden is het meest van belang om na ieder gebruik van de douche het glas te drogen door middel van een raamwisser of met een katoenen doek. Hierdoor wordt voorkomen dat vuil en kalk zich gaan hechten. Als kalk zich toch gaat vormen gebruik bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Gebruik nooit schurende, bijtende, zuurhoudende of alkalische onderhoudsmiddelen. Bij Versani vindt u voor het dagelijkse onderhoud van uw douche een raamwisser met handige ophanghaak. Sealskin douchereiniger met handige spuitflacon ontkalkt en reinigt snel alle kunststof, glas en aluminium onderdelen. Kalk en roestaanslag worden moeiteloos verwijderd. Dit product is uiteraard ook verkrijgbaar bij Versani.

Onderhoud van (whirlpool) baden

Ook bij baden geldt ter voorkoming van kalkaanslag: na gebruik het bad droog te wrijven. Kalk en vuilaanslag kan verwijderd worden met schoonmaakazijn. Voor het dagelijkse reinigen volstaat een gangbaar huishoudmiddel. Gebruik nooit schurende middelen.Goed schoonmaken en goed onderhoud van een whirlpoolbad is erg belangrijk. Het clean-systeem voert alle vuildelen zoals haren en zeep uit de leidingen weg. Met een speciale whirlpoolcleaner reinigt u daarna zowel het bad zelf als de leidingen.

Onderhoud van (kunst)steen en keramiek

Vermijd bij steen altijd zeep- of oliehoudende producten. Zij vormen een filter op de vloer, waardoor elke voetafdruk zichtbaar wordt. Gebruik liever een zacht reinigingsmiddel en spoel steeds grondig na met schoon water. De producten van het merk Moeller Stone Care zorgen voor een optimale steenverzorging en worden al meer dan 30 jaar vanuit de vakhandel succesvol aanbevolen. Versani levert de hele serie Moeller producten voor het reinigen, beschermen en onderhouden van natuursteen, kunststeen en keramiek.

Onderhoud van RVS

RVS in de badkamer en keuken is erg mooi. Het kan alleen slecht tegen kalk. Daarom is dagelijkse reiniging het beste. Gebruik geen agressieve, schurende of chemische schoonmaakmiddelen. Als u toch wilt reinigen, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel geschikt voor RVS. Let hierbij op dat u de RVS oppervlakten daarna goed afspoelt en droogmaakt.

TIPS & TRICKS VAN VERSANI

Ik heb vlekken in mijn hardstenen keukenblad, wat nu?
Ja, dat blijft lastig. Belgisch hardsteen zou eigenlijk Belgisch zachtsteen moeten heten. Het is heel gevoelig voor zuren etc. Je kan het blad laten polijsten en oliën, maar je blijft dan poetsen op je blad. Iedereen vindt zo’n oud blad wat helemaal ingesleten is in een oude boerderij prachtig. En dat is ook de opzet van dit blad. Laat het dus gebeuren. Je blad wordt met de jaren steeds mooier. Pas wel op met zuren, dan wordt het direct helemaal wit. Het moet een beetje geleidelijk gebeuren.

Wat kan ik doen aan een kras in mijn acryl bad?
Acryl is een veelgebruikt materiaal voor douchebakken en baden en heeft de mooie eigenschap dat het oppervlak poriënvrij is. Hierdoor voelt acryl fijn aan en is het gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek (want vuil hecht zich nauwelijks aan dit poriënvrije oppervlak). Is er onverhoopt schade ontstaan tijdens het gebruik en zijn er krassen ontstaan in het acryl? Deze krassen kun je verwijderen middels autopolish en zeer fijn schuurpapier. Bij het herstellen van een kras kan gebruik gemaakt worden van zeer fijn waterproof schuurpapier om een kras voorzichtig weg te schuren. Door de plek daarna in te smeren met autopolish kan het oppervlak weer poriënvrij gemaakt worden.

Advies: bij schade (met een maximale doorsnede van ± 3 cm) raden wij de Villeroy & Boch reparatieset met vulmiddel aan. Een grote barst laat je liever op een professionele manier verwijderen. Dit kan Versani voor je regelen.

Het glas van mijn douchecabine slaat wit uit en het gaat er niet af, hoe kan dit?
In de toekomst altijd de cabine afspoelen met koud water en afdrogen na het douchen ter voorkoming van kalk en vuilaanslag. En gebruik een speciaal reinigingsproduct van Sealskin.

Mijn afzuigkap maakt bij bepaalde wind lawaai en het lijkt wel of hij blaast in plaats van zuigt?
Ja, dat kan inderdaad voorkomen. Er moet dan buiten aan de gevel een luwte worden gecreëerd of er moet een extra terugslagklep in de luchtafvoerleiding geplaatst worden.

Waar moet ik op letten bij het monteren van een radiator om roestvorming te voorkomen?
Badkamerradiatoren zijn bedoeld om de badkamer te verwarmen en/of om handdoeken te verwarmen voor een behaaglijk gevoel. Als je de radiator tevens wilt gebruiken om handdoeken te drogen, dient er altijd een handdoekrek toegepast te worden. Een vochtige handdoek op een radiator zorgt er namelijk voor dat het lak van de radiator verstikt, wat uiteindelijk leidt tot roestvorming. Radiatoren die constant water ‘vangen’ – bijvoorbeeld doordat deze te dicht bij een douche geplaatst zijn of in een slecht geventileerde ruimte hangen – zullen op den duur ook roestproblemen veroorzaken.

Houd bij het plaatsen van een radiator rekening met onderstaande punten:

  • Plaatsing is niet toegestaan boven een bad met mogelijkheid tot douche, in een stortbad of vlak ernaast, in een zwembad (chloorlucht), in een sauna, te dicht bij een open douche.
  • Een radiator mag niet in rechtstreeks contact komen met waterstralen en/of zeepresten. Water met zeepresten werkt bijzonder corrosief.
  • Hang nooit vochtige handdoeken over een radiator.

Versani tip: Gebruik geen schuursponsje of schuurmiddel om een radiator te reinigen. Wanneer de laklaag beschadigd is, zal de radiator beginnen met roesten door het contact met de vochtige ruimte.

Hoe kan ik de levensduur van mijn thermostaatkraan verlengen?
Om het mechanisme van het thermo-element van je kraan soepel te houden, kun je het beste de temperatuurknop regelmatig verdraaien van koud naar heet. Dit verlengt de levensduur van je thermostaatkraan.

Mijn antraciet voeg vertoont lichte plekken. Wat is de oorzaak en is er wat aan te doen?
De oorzaak hiervan kan zijn dat de mengverhouding niet goed is, dit moet machinaal gedaan worden en niet te kort. Te veel water kan ook een reden zijn. Versani heeft een voegen kleurstof waarmee je de voegen kunt behandelen.

Na het uitwassen van de voegen is er toch een waas ontstaan en deze krijg ik niet weg. Zijn hier nog tips voor?
Dit kan inderdaad erg lastig zijn. Ververs het water tijdens het uitwassen regelmatig. Gebruik op het laatst een ruwe handdoek voor het laatste beetje voeg. Als het al teveel gedroogd is, ga dan met cement sluier aan de gang. Uiteraard verkrijgbaar bij Versani, net als heel veel schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Kijk wel uit met natuursteen! Lees altijd goed vooraf de gebruiksaanwijzing.

Ik wil voorkomen dat ik zwarte randen krijg op mijn spiegel, hoe kan ik hem het beste schoonmaken?
De spiegel liefst uitsluitend reinigen met een licht vochtige zachte doek zonder reinigingsmiddelen. Mocht er toch schoonmaakmiddel noodzakelijk zijn, breng dit dan nooit direct aan op de spiegel, maar op een zachte doek. Vermijd tijdens het reinigen contact met de zijkanten van de spiegel om directe aantasting van de spiegellaag te voorkomen. Gebruik voor de zijkanten uitsluitend een zachte, droge doek om af te stoffen.